Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Wyszukujesz frazę "Historia" wg kryterium: Temat


Tytuł :
Rocznik Literacki za Rok...
Rok wydania :
1933-
Wydawca :
Warszawa : Instytut Literacki
Uwagi :
Od R. 3 (1934) red. Zofia Szmydtowa
Od 1955 wyd.: Państwowy Instytut Wydawniczy
Od 1955: 21 cm
Od 1976 red. nacz. P. Hertz
Od 1979 red. nacz. A. Lam
Nie ukazywało się w latach 1939-1954
Gatunek / Forma :
Literatura bibliografia
Literatura polska bibliografia
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Forum Historyczno-Społeczne
Autorzy :
Oddział w Gorzowie Wielkopolskim (Polskie Towarzystwo Historyczne)
Temat :
Historia społeczna
Historia
Rok wydania :
2012-
Wydawca :
Gorzów Wlkp. : Polskie Towarzystwo Historyczne - Oddział w Gorzowie Wlkp
Uwagi :
Od nr 2 (2014) podtyt.: rocznik Polskiego Towarzystwa-Historycznego Oddział w Gorzowie Wielkopolskim
Gatunek / Forma :
Czasopismo polskie
Czasopismo historyczne
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Folia Toruniensia
Autorzy :
Wojewódzka Biblioteka Publiczna i Książnica Miejska im. Mikołaja Kopernika (Toruń)
Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska (Toruń)
Temat :
Historia
Bibliotekarstwo
Rok wydania :
2000-
Wydawca :
Toruń : WBPiKM
Uwagi :
Od 2002, 2/3: Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska w Toruniu
Od 2002, 2/3 wyd.: WBP-KK
Streszcz. ang., niem., spis treści ang., niem., pol
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Gazeta Rycerska : sensacje średniowiecza, bitwy, zamki, turnieje, współcześni wojownicy
Temat :
Historia
Rok wydania :
2002-2010
Wydawca :
Konin : IBHiK
Uwagi :
Tyt. wg okł
Od R. 2, nr 3 (2003) częste zmiany red
Od R. 3, nr 1 (2004) częste zmiany podtyt
Od R. 3, nr 1 (2004) [red. nacz. Izabela Kwiecińska]
Od 2009, nr 4 podtyt.: historia i źródła, obyczaje, sylwetki epoki, podróże/wędrówki
Gatunek / Forma :
Czasopisma historyczne polskie
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Ale Historia : tygodnik historyczny
Autorzy :
Agora
Temat :
Historia
Rok wydania :
2012-
Wydawca :
[Warszawa : "Agora"]
Uwagi :
Tytuł według nagłówka
Od 2016, nr 42: 41 cm
Od 2017, nr 40 redaktor naczelny Mirosław Maciorowski
2018, nr 1-50 drugi podtyt.: 1918-2018. 100 lat polskiej niepodległości
Gatunek / Forma :
Czasopismo historyczne
Czasopismo polskie
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Kronika Wielkopolski
Autorzy :
Urząd Wojewódzki (Poznań)
Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Poznaniu
Wojewódzka Biblioteka Publiczna i Centrum Animacji Kultury (Poznań)
Temat :
Wielkopolska historia
Rok wydania :
1973-
Wydawca :
Poznań : PWN
Uwagi :
Od 1974 r. Urząd Wojewódzki w Poznaniu
Od 1999 / Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Poznaniu
Od nr-u 2 2000 r. / Wojewódzka Biblioteka Publiczna i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu
W l. 1975-1990 m. wyd. : Warszawa - Poznań
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Roczniki Historyczne : organ Towarzystwa Miłośników Historji w Poznaniu
Autorzy :
Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. Wydział Historii i Nauk Społecznych
Instytut Historii (Polska Akademia Nauk)
Temat :
Polska historia
Rok wydania :
1925-
Wydawca :
Poznań : [s.n.]
Uwagi :
Od t. 21 (1953/1954): Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. Wydział Historii i Nauk Społecznych
Od t. 69 (2003): Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. Wydział Historii i Nauk Społecznych, Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk = The Poznań Society for the Advancement of the Arts and Sciences. History and Social Sciences, Institute of History Polish Academy of Sciences
M. J. Lamberti, W. Sokołowski: Bibliografia zawartości Roczników Historycznych R. 1-50 (za lata 1925-1984) wyd. 1985
Od t. 19 (1950) częste zmiany red
Od t. 21 (1953/1954) brak podtyt
Od t. 26 (1960) wyd.: Państwowe Wydawnictwo Naukowe. Oddział w Poznaniu
Od t. 46 (1980): Warszawa ; Poznań
T. 57 (1991): Poznań : Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk
Od t. 58 (1992) wyd.: Wydaw. Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk
Od t. 62 (1996) tyt. równol.: Historical Annals
Od t. 66 (2000) równol. nazwa inst. sprawczej: The Poznań Society for the Advancement of the Arts and Sciences
Od t. 67 (2001): Poznań
Od t. 69 (2003) [red. Tomasz Jurek]
Od t. 69 (2003): Poznań ; Warszawa
GB
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Nadwarciański Rocznik Historyczno-Archiwalny
Autorzy :
Towarzystwo Przyjaciół Archiwum i Pamiątek Przeszłości (Gorzów Wielkopolski)
Temat :
Towarzystwo Przyjaciół Archiwum i Pamiątek Przeszłości (Gorzów Wielkopolski) wydawnictwa
Polska Zachodnia historia
Nowa Marchia historia
Gorzów Wielkopolski (woj. lubuskie) historia
Rok wydania :
1994-
Wydawca :
Gorzów Wlkp. : Arch. Państ. w Szczecinie
Uwagi :
Od Nr 4 (1997) wyd.: TPAiPP
Od Nr 13 (2006): 24 cm
Gatunek / Forma :
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Bibliografia Historii Polskiej za Rok ...
Autorzy :
Polskie Towarzystwo Historyczne
Temat :
Polska historia bibliografia
Rok wydania :
1952-
Wydawca :
Kraków : PTH
Uwagi :
1935/1937 wyd. 1976: PAN. Instytut Historii. Zakład Dokumentacji
1938/1939 wyd. 1981: PAN. Instytut Historii. Pracownia Informacji Naukowej
Od 1983 wyd. 1986: PAN. Instytut Historii. Zakład Informacji Naukowej
Od 1991 wyd. 1994: PAN. Instytut Historii. Zakład Bibliografii Bieżącej
Od 2000 wyd. 2002: PAN. Instytut Historii. Pracownia Bibliografii Bieżącej
1935/1937 wyd. 1976 oprac. M. Friedbergowa
1935/1937 wyd. 1976: Wrocław
1944/1947 wyd. 1962 red. K. Lepszy
1944/1947 wyd. 1962: Warszawa
Od 1948 wyd. 1952: Kraków
Od 1950/1951 wyd. 1955 oprac. J. Baumgart
Od 1954 wyd. 1957: Wrocław
Od 1956/1957 oprac. J. Baumgart, A. Malcówna
1966 wyd. 1968 red. H. Bugajska
1967 wyd. 1969 red. L. Zawadowska
Od 1968 wyd. 1970 red. W. Bieńkowski
Od 1969 wyd. 1971 oprac. St. Głuszek [et al.]
Od 1980 wyd. 1982 wyd.: Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Od 1984 wyd. 1987 oprac. W. Bukowski [et al.]
Od 1991 wyd. 1994 oprac. Wojciech Frazik [et al.]
Od 1992 wyd. 1994: Kraków : Wydaw. Profesjonalnej Szkoły Biznesu
Od 1998 red. nauk. Anna Gruca
Od 1998 wyd.: Akade
Od 2001 wyd. 2003: 23 cm
GB
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Bibliografia Historii Śląska za Lata...
Autorzy :
Wrocławskie Towarzystwo Miłośników Historii
Temat :
Śląsk historia bibliografia
Rok wydania :
1954-
Wydawca :
Wrocław : PAN
Uwagi :
Za lata: 1972/1973; 1974; 1975 [wyd. 1975-77] ukazała się w serii: Prace Komisji Nauk Humanistycznych / Polska Akademia Nauk. Oddział we Wrocławiu jako nr. 1 ; 4 ; 6
Częste zmiany red. i oprac
Od 1972/1973: Polska Akademia Nauk. Oddział we Wrocławiu
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Kronika Wojska Polskiego ...
Autorzy :
Wojskowe Biuro Badań Historycznych
Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej
Temat :
Wojsko
Historia
Rok wydania :
2005-
Wydawca :
Warszawa : Towarzystwo Wiedzy Obronnej : WBBH
Uwagi :
Od 2010: [Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej]
Tyt. w żywej paginie: Kronika
Od 2005 wyd.: Fundacja Polonia Militaris : WBBH
Od 2007 wyd.: WBBH
Od 2010 [red. nacz. Grzegorz Jasiński]
Od 2010 wyd. WCEO
Gatunek / Forma :
Czasopismo wojskowe
Czasopismo polskie
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Zeszyty Prasoznawcze
Autorzy :
Robotnicza Spółdzielnia Wydawnicza "Prasa-Książka-Ruch"
Temat :
Prasa (wydawnictwa) historia Polska
Rok wydania :
1960-
Wydawca :
Kraków : Wydaw. RSW Prasa
Uwagi :
Od R. 4, 1963 do R. 14, 1973 / Ośrodek Badań Prasoznawczych RSW Prasa
Od R. 15, 1974 do R. 31, 1990 / Ośrodek Badań Prasoznawczych RSW Prasa-Książka-Ruch
Od R. 3, 1991 / Uniwersytet Jagielloński. Ośrodek Badań Prasoznawczych
Tekst w jęz. pol., ze streszcz. w jęz. ang., fr. i ros
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Literatura Radziecka
Autorzy :
Anisimov, Arkadij Fedorovič (1910-1968)
Soûz pisatelej SSSR
Rok wydania :
1949-1990
Wydawca :
Moskwa. Wydaw. "Sovietskij Pisatel"
Uwagi :
Numeracja ciągła od 1971, 1 = 259
Od 1958, 1 (stycz.) podtyt.: miesięcznik Związku Pisarzy ZSRR
Od 1961, 1 (stycz.) zmiana formatu: 21 cm
Od 1961, nr 1 (stycz.) wydaw.: "Literaturnaja Gazieta"
Od 1983, 4 = 406 (kwiec.) podtyt.: miesięcznik Związku Pisarzy ZSRR wydawany w języku polskim, angielskim, czeskim i słowackim, francuskim, hiszpańskim, japońskim, niemieckim i węgierskim
Na okładkach czasopisma w l. 1979-1990 widnieje ISSN 0202-1854
Gatunek / Forma :
Literatura radziecka
Literatura radziecka
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Strażnica Zachodnia : miesięcznik poświęcony sprawom Kresów Zachodnich
Autorzy :
Związek Obrony Kresów Zachodnich
Polski Związek Zachodni
Temat :
Strażnica Zachodnia (czasop.)
Polska Zachodnia historia
Rok wydania :
1922-1950
Wydawca :
Poznań : Nakł. Związku Obrony Kresów Zachodnich
Uwagi :
Od 1937: / Polski Związek Zachodni
W latach 1940-1945 wydawnictwo nie ukazywało się
Od 1937 zmiana miejsca wyd.: Warszawa
Od 1946 zmiana miejsca wyd.: Katowice
Instytucja spr.: Związek Obrony Kresów Zachodnich
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Gazeta Polska
Temat :
Prasa (wydawnictwa) historia Polska 1918-1939 r
Rok wydania :
1919
Wydawca :
Warszawa : Adam Skwarczyński
Uwagi :
W okresie od 1 stycznia do 16 września 1906 i następnie w latach 1907-1918 dziennik był wydawany pod tytułem "Nowa Gazeta"; w latach 1906-1907 w miejsce "Nowej Gazety" ukazywał się dziennik "Ludzkość"
Opis na podstawie nru 211 (19 maja 1919) oraz w oparciu o "Bibliografię czasopism warszawskich 1579-1981" Warszawa 2001, T.3, s. 168
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Rocznik Mazurka Dąbrowskiego
Rok wydania :
1995/1996-
Wydawca :
Warszawa : [s.n.]
Uwagi :
Od nr 7/8 (2004/2005): Toruń : Graffiti BC
Streszcz. ang., fr., niem., pol., wł
Gatunek / Forma :
Czasopisma historyczne polskie
Hymn narodowy Polska
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Bibliografia z Zakresu Historii i Krytyki Literatury dla Dzieci, Bibliotekarstwa i Czytelnictwa Dziecięcego za ... R.
Autorzy :
Biblioteka Publiczna Miasta Stołecznego Warszawy - Biblioteka Główna Województwa Mazowieckiego
Biblioteka Publiczna m.st. Warszawy. Dział Muzeum Książki Dziecięcej
Temat :
Biblioteki dziecięce
Czytelnictwo dziecięce
Rok wydania :
1964-
Wydawca :
Warszawa : Biblioteka Publiczna m. st. Warszawy
Uwagi :
Od 1999 [wyd. 2001] / Biblioteka Publiczna Miasta Stołecznego - Warszawy. Biblioteka Główna Województwa Mazowieckiego
Od R. 1993 format 21 cm
Gatunek / Forma :
Literatura dziecięca
Bibliografia
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Mucha : szkice satyryczno-humorystyczne zebrane przez Fr. Kostrzewskiego i H. Pilattego
Rok wydania :
1946-1952
Wydawca :
Warszawa : J. Kaufmann $c 1868-1939, (Warszawa : Drukiem J. Kaufmana)
Uwagi :
Od 1904? wprowadzona numeracja roczników = R. 37; R. 72, nr 1 (27 paźdz. 1946); od 7 listop. 1948 dodatkowa numeracja roczników R. 74=80, nr 45; w 1949, od 15 maja zmiana rocznika - R. 76=82
Podwójna datacja w l. 1868-1905? i 1915-1918 spowodowana różnicami między kalendarzem gregoriańskim i juliańskim
W 1906-1907 i 1912 ze względu na cenzurę w miejsce "Muchy" ukazywały się jednodniówki i efemerydy. W 1906: "Stańczyk" - jednodniówka z 25 września, "Motylek" -jednodniówka bez daty wyd., "Muszka" - jednodniówka bez daty wyd
Red.: od 1871 J. Kaufman; od 1875, nr 7 F. Fryze; 1889, nr 9 - 1896, nr 36 i od 1896, nr 39-52; od 1897 nr 34-1912, nr 31; 1913-1917, 1918, nr 3-1919, nr 28, 1919, nr 38- W. Buchner; w 1896, nr 37-38 i 1897, nr 1-33 B. Michalski; od 1912, nr 32 za red. A. Orłowski; 1918, nr 1-2 L. Nawojewski
Format: od 1871- 29 cm; od 1874 - 35 cm; od 1875 - 38 cm; od 1888- 39 cm; od 1888, nr 40 - 32 cm
Od R. 3 (1873)? podtyt.: pismo humorystyczne illustrowane; w 1892 niektóre nry bez podtyt. ; od 1893 bez podtyt.; od 1931, nr 50: pismo satyryczno-polityczne
Opis na podst. R. 3, nr 6(21 stycz. 1873) i Bibliografii czasopism warszawskich
Od R. 47, nr 1=32 (7 listop. 1915) do 1918, nr 4 (17 lutego) m. wyd. Moskwa; od R. 72, nr 1 (27 paźdz. 1946) do R. 74, nr 9( 29 lutego 1948) m. wyd. Łódź
Gatunek / Forma :
Czasopisma satyryczne polskie
Satyra polska 19-20 w
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Współczesność : pismo Grupy Literackiej "Współczesność"
Rok wydania :
1956-1971
Wydawca :
Warszawa : RSW "Prasa"
Uwagi :
Od marca 1958 nr 2=12 posiada numerację ciągłą
Od nr 5=133 (1963) oznaczenie numeracji rocznika: R. 8
Od nr 9=19 (czerw. 1958) podtyt.: dwutygodnik literacki
Od R. 10, nr 1=178 (stycz. 1965) podtyt.: czasopismo literackie
Zmiany wydaw.: od nr 9(1958) PPK "Ruch"; od nr 20 (1958) Biuro Wydaw. "Ruch"; od nr 27(1958 Wydaw. Prasa "Ruch"; od nr 1 (1962) Wydaw. Współcz. RSW
Red.: od nr 5 (1959) St. Grochowiak, od nr 3 (1960) W. Dąbrowski, od nr 21 (1961) St. Kuszewski, od nr 21 (1962 Andrzej Lam, od nr 19 (1966) Józef Lenart, od nr 20 (1971) M. Jaworski
Gatunek / Forma :
Literatura polska 1956-1989 r
Czasopisma literackie polskie
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Studia Zachodnie
Autorzy :
Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. Tadeusza Kotarbińskiego (Zielona Góra)
Temat :
Polska Zachodnia historia
Historia
Rok wydania :
1992-
Wydawca :
Zielona Góra : Wydaw. WSP
Uwagi :
Numeracja od zeszytu 2 wyd. w 1996 r
Od nr 6 wyd. : Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego
Od nr 10 : red. Dariusz Dolański
Tekst pol., streszcz. niem., ang
Gatunek / Forma :
Czasopismo historyczne
Czasopismo naukowe
Czasopismo polskie
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Ziemia Lubuska
Autorzy :
Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze
Towarzystwo Przyjaciół Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze
Temat :
Muzeum Ziemi Lubuskiej (Zielona Góra)
Historia
Regionalizm
Województwo lubuskie (1999- )
Lubuska, Ziemia historia
Rok wydania :
2015-
Wydawca :
Zielona Góra : Muzeum Ziemi Lubuskiej ; Towarzystwo Przyjaciół Muzeum Ziemi Lubuskiej
Uwagi :
W [T.] 1: Bibliografia Ziemi Lubuskiej za rok 2014 / Grażyna Kostkiewicz-Górska, Danuta Zielińska, Dawid Kotlarek, str. 309-330
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies