Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Wyszukujesz frazę "Mundus : historie" wg kryterium: Tytuł


Tytuł :
Adriatyk : miejsca, ludzie, historie
Autorzy :
Rada, Uwe (1963- )
Temat :
Rada, Uwe (1963- )
Adriatyk (wybrzeże)
Podróże i turystyka
Rok wydania :
copyright 2016
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : podróże
Uwagi :
Tytuł oryginału: Die Adria : die Wiederentdeckung eines Sehnsuchtsortes, 2014
Bibliografia na stronach 331-334
Gatunek / Forma :
Relacja z podróży
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura niemiecka
Książka
Tytuł :
Farmaceuta z Auschwitz : historia zwyczajnego zbrodniarza
Autorzy :
Posner, Trisha
Temat :
Capesius, Victor (1907-1985)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
Farmaceuci
Ludobójstwo niemieckie (1939-1945)
Przestępcy wojenni
Procesy przestępców wojennych
Niemcy
Historia
Prawo i wymiar sprawiedliwości
Rok wydania :
2019
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : historie
Uwagi :
Tytuł oryginału: The pharmacist of Auschwitz : the untold story of Victor Capesius
Bibliografia na stronach 266-271. Indeks
Gatunek / Forma :
Reportaż
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura angielska
Książka
Tytuł :
Konflikt izraelsko-palestyński
Autorzy :
Gelvin, James L. (1951- )
Temat :
Arabowie
Wojny arabsko-izraelskie (1947- )
Żydzi
Bliski Wschód
Izrael
Palestyna
Historia
Rok wydania :
2009
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus
Uwagi :
Tytuł oryginału: The Israel-Palestine conflict : one hundred years of war, 2005
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks
Gatunek / Forma :
Opracowanie
Książki
Publikacje naukowe
Książka
Tytuł :
Kumin, kakao i karawana : odyseja aromatyczna
Autorzy :
Nabhan, Gary Paul (1952- )
Temat :
Kakao
Przyprawy
Kulinaria
Podróże i turystyka
Rok wydania :
copyright 2016
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : podróże
Uwagi :
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks
Gatunek / Forma :
Przepisy kulinarne
Relacja z podróży
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura amerykańska
Książka
Tytuł :
Człowiek yakuzy : sekrety japońskiego półświatka
Autorzy :
Adelstein, Jake (1969- )
Temat :
Przestępczość zorganizowana
Przestępcy
Japonia
Prawo i wymiar sprawiedliwości
Rok wydania :
2018
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : fenomeny
Uwagi :
Tytuł oryginału: The last yakuza : a life in the Japanese underworld, 2018
Gatunek / Forma :
Reportaż
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura amerykańska
Książka
Tytuł :
Tokio : biografia
Autorzy :
Mansfield, Stephen (1958- )
Temat :
Kultura
Obyczaje i zwyczaje
Życie codzienne
Tokio (Japonia)
Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Rok wydania :
2018
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : miejsca
Uwagi :
Bibliografia na stronach 227-230, filmografia na stronach 231-232. Indeks
Gatunek / Forma :
Reportaż
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Książka
Tytuł :
Tajny agent : moje życie wśród narkoterrorystów
Autorzy :
Follis, Edward
Century, Douglas (1964- )
Temat :
Follis, Edward
Handel
Narkotyki
Przestępczość zorganizowana
Tajni współpracownicy służb specjalnych
Zwalczanie
Stany Zjednoczone (USA)
Bezpieczeństwo i wojskowość
Rok wydania :
2015
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : historie
Uwagi :
Tytuł oryginału: The Dark art : my undercover life in global narco-terrorism, 2014
Gatunek / Forma :
Pamiętniki i wspomnienia
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Książka
Tytuł :
Zabić głodem : sowieckie ludobójstwo na Ukrainie
Autorzy :
Dolot, Miron (1916-1998)
Temat :
Dolot, Miron (1916-1998)
Głód Ukraina 1932-1933 r
Kolektywizacja rolnictwa ZSRR
Polityka narodowościowa ZSRR 1917-1941 r
Ukraina gospodarka 1917-1941 r
ZSRR polityka wewnętrzna 1917-1941 r
Rok wydania :
2014
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : historie
Gatunek / Forma :
Pamiętniki amerykańskie 1918-1939 r
Książka
Tytuł :
Couchsurfing w Rosji : w poszukiwaniu rosyjskiej duszy
Autorzy :
Orth, Stephan (1979- )
Temat :
Gościnność
Rosjanie
Świadomość społeczna
Turystyka
Życie codzienne
Rosja
Socjologia i społeczeństwo
Rok wydania :
2019
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : ludzie
Gatunek / Forma :
Reportaż
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura niemiecka
Książka
Tytuł :
Skandynawski raj : o ludziach prawie idealnych
Autorzy :
Booth, Michael
Temat :
Państwo dobrobytu
Polityka społeczna
Skandynawia
Polityka, politologia, administracja publiczna
Socjologia i społeczeństwo
Rok wydania :
copyright 2015
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : ludzie
Uwagi :
Tytuł oryginału: The almost nearly perfect people : behind the myth of the Scandinavian utopia, 2014
Indeks
Gatunek / Forma :
Publicystyka
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura angielska
Książka
Tytuł :
Partia : sekretny świat komunistycznych władców Chin
Autorzy :
McGregor, Richard (1958- )
Temat :
Zhongguo gong chan dang
Chiny
Polityka, politologia, administracja publiczna
Gospodarka, ekonomia, finanse
Rok wydania :
copyright 2013
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : fenomeny
Uwagi :
Tytuł oryginału: The party : the secret world of China's communist rules, 2010
Indeks
Gatunek / Forma :
Reportaż
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura australijska
Książka
Tytuł :
Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Autorzy :
Von Bremzen, Anya (1963- )
Temat :
Von Bremzen, Anya (1963- )
Kuchnia rosyjska
Rosjanie
Życie codzienne
Rosja
ZSRR
Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Rok wydania :
2016
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : historie
Uwagi :
Bibliografia na stronach 311-315
Gatunek / Forma :
Pamiętniki i wspomnienia
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura rosyjska
Książka
Tytuł :
Koreańczycy : w pułapce doskonałości
Autorzy :
Ahrens, Frank (1963- )
Temat :
Ahrens, Frank (1963- )
Dziennikarze
Koreańczycy
Kultura
Menedżerowie
Przemysł motoryzacyjny
Życie codzienne
Korea Południowa
Socjologia i społeczeństwo
Transport i logistyka
Zarządzanie i marketing
Rok wydania :
copyright 2017
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : ludzie
Gatunek / Forma :
Pamiętniki i wspomnienia
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura amerykańska
Książka
Tytuł :
Ameryka po nordycku : w poszukiwaniu lepszego życia
Autorzy :
Partanen, Anu (1975- )
Temat :
Jakość życia
Polityka społeczna
Świadomość społeczna
Życie codzienne
Finlandia
Skandynawia
Stany Zjednoczone (USA)
Socjologia i społeczeństwo
Rok wydania :
copyright 2017
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : fenomeny
Uwagi :
Tytuł oryginału: The Nordic theory of everything : in search of a better life, 2016
Bibliografia na stronach 309-336. Indeks
Gatunek / Forma :
Reportaż
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Książka
Tytuł :
Koń doskonały : ratując czempiony z rąk nazistów
Autorzy :
Letts, Elizabeth (1961- )
Temat :
II wojna światowa (1939-1945)
Koń arabski
Koń lipicański
Rekwizycje wojenne
Historia
Rok wydania :
copyright 2017
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : historie
Uwagi :
Tytuł oryginału: The perfect horse : the daring U.S. mission to rescue the priceless stallions kidnapped by the nazis
Bibliografia na stronach 367-377. Indeks
Gatunek / Forma :
Reportaż
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura amerykańska
Książka
Tytuł :
Na szlaku Czyngis-Chana : wielka wędrówka przez krainę Nomadów
Autorzy :
Cope, Tim (1978- )
Temat :
Cope, Tim (1978- )
Azja
Europa Środkowo-Wschodnia
Podróże i turystyka
Rok wydania :
copyright 2014
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : reportaże
Uwagi :
Bibliografia na stronach 459-460. Indeks
Gatunek / Forma :
Relacja z podróży
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura australijska
Książka
Tytuł :
Życie po duńsku : rok w najszczęśliwszym kraju na świecie
Autorzy :
Russell, Helen (1980- )
Temat :
Russell, Helen (1980- )
Jakość życia
Kultura
Obyczaje i zwyczaje
Styl życia
Szczęście
Życie codzienne
Dania
Socjologia i społeczeństwo
Rok wydania :
copyright 2017
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Mundus : fenomeny
Uwagi :
Tytuł oryginału: The year of living Danishly : uncovering the secrets of the world's happiest country
Gatunek / Forma :
Pamiętniki i wspomnienia
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura angielska
Książka
Tytuł :
Biedni Romowie, źli Cyganie : stereotypy i rzeczywistość
Autorzy :
Mappes-Niediek, Norbert (1953- )
Temat :
Cyganie
Stereotyp narodowy
Europa Środkowo-Wschodnia
Socjologia i społeczeństwo
Rok wydania :
copyright 2014
Wydawca :
Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria :
Kroki = Schritte : literatura współczesna : Niemcy, Austria, Szwajcaria
Mundus : fenomeny
Gatunek / Forma :
Publicystyka
Książki
Literatura faktu, eseje, publicystyka
Przynależność kulturowa Literatura niemiecka
Książka
Tytuł :
Ścieżkami Historii : wydanie okolicznościowe
Wydawca :
Drezdenko : Oficyna Wydawnicza Ziuk
Uwagi :
Opis na podstawie: 1993, nr 1=6
Tytuł według nagłówka
1998, nr 1 podtytuł w kolofonie: [dodatek do wydania "Drezdenko"], od nr 2: [dodatek specjalny do gazety "Drezdenko"]
Gatunek / Forma :
Czasopisma historyczne polskie
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Historie bliskie [Film - płyta]
Temat :
Polska historia
Rok wydania :
cop. 2008
Wydawca :
[Warszawa] : TVN Discovery Historia ; Ośrodek Karta
Seria :
Historie z Karty
Uwagi :
Nagrano w 2007 r. przez TVN dla Discovery Historia
W programie wykorzystano zdjęcia ze zbiorów Fundacji Ośrodka Karta
Udział wzięli uczestnicy konkursu "Historia bliska" prowadzonego przez Ośrodek "Karta" od 1996 roku
Gatunek / Forma :
Film dokumentalny
Dokumenty audiowizualne
09. Filmy
Tytuł :
Kwartalnik Historii Prasy Polskiej
Autorzy :
Polska Akademia Nauk. Instytut Badań Literackich. Pracownia Historii Czasopiśmiennictwa Polskiego XIX i XX w
Temat :
Historia
Rok wydania :
1977-1994
Wydawca :
Wrocław : Zakł. Nar. im. Ossolińskich
Uwagi :
Bibliografia zawartości... za l. 1962-1981 w: nr 4 (1981)
Bibliografia zawartości... za l. 1982-1991 w: nr 2 (1992)
Gatunek / Forma :
Czasopismo historyczne
Czasopismo naukowe
Czasopismo polskie
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe
Tytuł :
Bibliografia Historii Polskiej za Rok ...
Autorzy :
Polskie Towarzystwo Historyczne
Temat :
Polska historia bibliografia
Rok wydania :
1952-
Wydawca :
Kraków : PTH
Uwagi :
1935/1937 wydanie 1976: PAN. Instytut Historii. Zakład Dokumentacji
1938/1939 wydanie 1981: PAN. Instytut Historii. Pracownia Informacji Naukowej
Od 1983 wydanie 1986: PAN. Instytut Historii. Zakład Informacji Naukowej
Od 1991 wydanie 1994: PAN. Instytut Historii. Zakład Bibliografii Bieżącej
Od 2000 wydanie 2002: PAN. Instytut Historii. Pracownia Bibliografii Bieżącej
1935/1937 wydanie 1976 opracowanie M. Friedbergowa
1935/1937 wydanie 1976: Wrocław
1944/1947 wydanie 1962 redaktor K. Lepszy
1944/1947 wydanie 1962: Warszawa
Od 1948 wydanie 1952: Kraków
Od 1950/1951 wydanie 1955 opracowanie J. Baumgart
Od 1954 wydanie 1957: Wrocław
Od 1956/1957 opracowanie J. Baumgart, A. Malcówna
1966 wydanie 1968 redaktor H. Bugajska
1967 wydanie 1969 redaktor L. Zawadowska
Od 1968 wydanie 1970 redaktor W. Bieńkowski
Od 1969 wydanie 1971 opracowanie St. Głuszek [i inni]
Od 1980 wydanie 1982 wydawca: Zakład Narodowy im. Ossolińskich
Od 1984 wydanie 1987 opracowanie W. Bukowski [i inni]
Od 1991 wydanie 1994 opracowanie Wojciech Frazik [i inni]
Od 1992 wydanie 1994: Kraków : Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu
Od 1998 redaktor naukowy Anna Gruca
Od 1998 wydawca: Akade
Od 2001 wydanie 2003: 23 cm
GB
Gatunek / Forma :
Czasopisma
02. Wydawnictwo ciągłe

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies